Categories
Politik

Ta från de fattiga

”Det är tabu inom folkpartiet att tala om minskade biståndsanslag trots att mycket av dagens biståndspolitik kan ifrågasättas”, skriver Nyamko Sabuni (fp) på dagens DN Debatt.

Vad härligt det är med det nya, Leijonborgska folkpartiet, som vågar bryta tabun, som struntar i den politiska korrektheten, som säger sånt som vanligt folk tycker! Svartskallebudgeten är ju dessutom begränsad – om vi nu måste hjälpa dem som kommer hit kan vi ju inte skicka kulorna till en massa länder långt borta som ingen ändå har hört talas om.

Det kan ju till och med vara så att biståndet ställer till mer skada än nytta. Var det inte bättre förr – som en annan skön tabubrytare, nydemokraten John Bouvin, lär ha uttryckt det – när lejonen åt upp barnen i Afrika?

4 replies on “Ta från de fattiga”

Med tanke på att SIDA bl.a har gett pengar till att lära indier västerländsk musik så kan man onekligen fundera på vad nyttan med biståndet är? Kulturimperialism?

Jag tror iofs inte att vi ska minska biståndsbudgeten – däremot så bör vi fundera på VAD den går till och vilken nytta den gör. I många fall finns risken att bistånd gör mer skada än nytta och hindrar mottagarländerna att utvecklas själva.

Jag kan tänka mig att diskutera biståndets nytta och om vi över huvud taget ska ge bistånd. Det skulle göra mer nytta för den ekonomiska utvecklingen om EU och USA avskaffade sina handelshinder mot tredje världen än om de tiodubblade sitt bistånd.

Men precis som när folkpartiet krävde språktest för invandrare eller diskrimininering av östeuropéer så handlar ju inte Sabunis utspel om sakfrågan.

Det är ju ett retoriskt utspel: Sabuni vill signalera att folkpartiet minsann inte mjäkar runt med bögar, blattar och brudar, att folkpartiet vågar bryta tabun och så vidare. Och vad kan då vara smartare än att spela ut svartskallarna mot varandra – dem som vi dras med här hemma mot dem som nog hade bort ätas upp av lejonen.

Och den sortens retorik är det bäst att inte ta på allvar, för att nu vara övertydligt icke-ironisk.

Å andra sidan skriver hon ju ” och min avsikt är inte att ställa två behövande grupper mot varandra.”…fast iofs så verkar ju kontentan av det hela bli just det…speciellt i ”allmänhetens ögon”.

Och hon har ju fortfarande en poäng i att mycket av dagens biståndspolitik kan ifrågasättas.

Men jag kan hålla med dig om att det känns typiskt Fp under LL på nåt sätt. De är så rädda för sin gamla ”snäll-linje” att de glömmer bort socialliberala värderingar och istället går i motsatt riktning.

Det är riktigt läskigt. det spelar väl mindre roll att hon säger att det inte handlar om att ställa grupper mot varandra när hela artikeln handlar om det.

Och jag håller inte med om biståndet skulle bli överflödigt om vi började frihandla (en pluspoäng för rojas är ju annars att han har motionerat om att sverige ska betala skadestånd motsvarande kostnaderna för tullar och subvention till syd). Institutionsuppbyggnad, utbildning, jämställdhet, miljö osv kräver fortfarande målmedvetna utvecklingsinsatser. För att inte tala om ren svält och brist på dricksvatten. Jag ser på mailadresserna att friktion är här och läser. Kan inte ni starta ett nytt parti? Centern är ju inte att lita på. Nä, skit också, ett femte borgerligt parti känns inte som det mest välbehövliga just nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *