Categories
Politik

Gulrot att ta examen

Alliansen lovar höjt studiemedel, skriver DN. Samtidigt skriver Aftenposten om hur norska studenter drar på sig allt mer studielån, där vi lägger märke till en finurlighet i det snarlika norska studiemedielsystemet: Bidragsdelen utbetalas som ett lån, men omvandlas till ett stipendium efter avlagd examen, vilket ger studenterna tydliga incitament att slutföra påbörjade studier.

Kanske skulle en sådan gulrot till och med ha kunnat motivera Alliansens college dropouts till ministrarAnders Borg, Gunilla Carlsson, Lena Adelsohn Liljeroth, Andreas Carlgren, Beatrice Ask, Mats Odell, Carl Bildt och Nyamko Sabuni — att ta examen.

Inte för att man nödvändigtvis blir lyckligare eller sexigare av en akademisk examen, men nog är det lite pinsamt för en regering, som polemiserar emot flum i såväl skola som högskola, som utmålar utbildning och forskning som ett avgörande konkurrensmedel för Sverige och som ser tydliga och tuffa krav som det främsta medlet för att uppnå de målen, att så många av dess egna ministrar inte har klarat av kraven för att ta en postgymnasial examen.

Lev som ni lär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *