Categories
Statsveteri

Senkommen revansch

Det är mycket Amartya Sen just nu. På måndag 15 mars kl 18:30 GMT (19:30 CET) håller han en föreläsning för brittiska tankesmedjan Demos, som lajvstrimar den i HD-format och låter den som vill göra samma sak på egen webbplats.

Dessutom har bloggen Public Reason, ett måste i varje politiskteorinörds flödesläsare, en öppen studiecirkel på Sens senaste, The Idea of Justice (Belknap Press, 2009, ISBN: 978-0674036130). Sens idéer om hur vi kan jobba oss förbi det rawlska paradigmet får vi nog skäl att återkomma till.

Och i senaste CPT kopplar John Alexander samman Sens teori om förmågor med Pettits republikanism, en annan intressant utmanare till projektet.

Mycket skoj på läs/skriv-listan, alltså. (Ursäkta en göteborgare i exil, eftermiddagstrött på norsk smörgåslunsj, för den dåliga rubrikhumorn.)

3 replies on “Senkommen revansch”

Tack för tipsen! Pettits republikanism har jag varit inne och nosat lite på tidigare. Ska bli intressant att se hur det kopplas ihop med Sens teori om förmågor.

Tack för tipset om studiecirkeln! Jag såg den iofs. annonseras i höstas, men hann glömma bort det både en och två gånger. Vi har en läsecirkel om “Idea of Justice” i Sheffield just nu, så det här blir säkert väldigt nyttigt.

@David: Har du en länk till din Sen-recension?

@Jimmy: Pettit/Skinner-republikanerna är överallt just nu, tycks det – svårt att hänga med i svängarna… I somt, men långt ifrån allt, skulle de kunna kritisera det rawlska paradigmet på grunder snarlika de nya politiska realisterna. Samtidigt kritiserar en del realister republikanerna för att göra en alltför liberal-idealistisk, och inte nog realistisk, omformulering av den republikanska traditionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *