Categories
Forsk Statsveteri

Några sätt att hitta en forskarutbildning

Ibland får jag frågan hur man gör för att bli doktorand, i till exempel statsvetenskap. Jag svarar som Jacob Christensen: Jag är fel person att fråga, för jag har aldrig suttit i en antagningsnämnd. Men jag kan i alla fall tipsa om var man hittar en att söka.

Enklast är förstås att regelbundet checka webbplatser till de universitet man vill söka sig till. Ofta är doktorerande något slags hybrid av utbildning och arbete, så doktorandplatser kan utlysas som lediga tjänster och/eller utbildningsplatser att söka. Tyvärr är det fortfarande inte självklart att de utlyses öppet. En vän jublade nyligen över att hennes alma mater-institution hade börjat utlysa forskarutbildningen på webben, istället för som tidigare bara i korridorerna — vi skriver herrens år 2012.

Men därutöver finns ett par webbtjänster som utannonserar akademiska jobb, även doktorandtjänster, med olika regionala fokus:

  • Jobs.ac.uk – huvudsakligen för den anglofona världen minus USA.
  • Die Zeit – für den deutschsprachigen Raum (utlysningarna är dock allt oftare även på engelska).
  • Academic Positions – för Europa, särskilt Norden.
  • Forskerforum utannonserar tjänster vid norska universitet och högskolor.
  • IPSA listar statsvetarjobb, även doktorandtjänster. I princip globalt.
  • Kolla också ämnesbloggar: Är man intresserad av politisk teori, till exempel, händer det att utlysningar dyker upp på Theorieblog och Public Reason (vilka man ju oavsett bör ha i läsaren).
  • Twitter likaså. Följ organisationer, institutioner och personer inom (och utom) disciplinen. Allt som oftast dyker det upp utlysningar i flödena.

Fler tips? Kommentarsfältet är öppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *