Categories
Politik

Ett grönt dilemma

Det är inte lätt att leva som man lär. Miljöförbundet Jordens vänner står inför problemet att investera sina pengar på ett sätt som överensstämmer med föreningens värderingar. Inte helt lätt för den som är emot sparande och tillväxt av princip.

I Göteborgs Fria skriver Viktor Jonsson om hur MJV ställts inför det delikata dilemmat att förvalta ett arv för regnskogens bästa.

– Vår verksamhet är ytterst viktig. Vi skyddar motsvarande en tiondel av Sveriges yta i Amazonas. För oss är det viktigt att få kapitalvinsten för att driva verksamheten i Sydamerika kontinuerligt, berättar Magnus Eriksson.

Problemet är inte bara att placera pengarna i etiskt acceptabla verksamheter, även om MJV tackade nej till erbjudandet från norska Fuck for forest att satsa på en porrfilm till förmån för regnskogen. Nu har pengarna investerats hos fakturabelåningsföretaget Custodia, vilket ger drygt tio procents årlig avkastning.

Avkastningen är förstås en skandal i sig, eftersom MJV är emot tillväxt av princip. Dessutom anser de att “privat sparande är ett hot miljö och mänskliga rättigheter” och gillar inte globala finansmarknader i största allmänhet.

Och inte ens MJV:s nobla ändamål kan förstås tillåtas helga medlen. Själv äger jag en plätt latinamerikansk regnskog som jag fick som talargåva för några år sedan. När jag blir rik ska jag åka dit och bygga en bungalow.

3 replies on “Ett grönt dilemma”

Problemet är ju att MJV behöver få pengarna att växa, samtidigt som de är emot tillväxt, penningekonomi och finansmarknader. Så dilemmat är nog olösligt. De kanske kunde värma hus genom att elda upp pengarna? Å andra sidan finns ju då risken att MJV bidrar till växthuseffekten. Och tänk om sedlarna innehåller pappersmassa från regnskogen? Hur de än vänder sig har de ändan i brevlådan.

Lyllos dig! Det mest snarlika jag fått som talargåva är en litta kula med Dalarna på (skall läsas på dalmål).

Ha det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *