Categories
nätpolitik Politik Popkultur

Den långa svansen och den långa armen

Horace Engdahl borde läsa Cory Doctorow, som i sin senaste krönika förklarar vad artister har att förlora på upphovsrättsmaffians försök att göra nätföretagen till sin egen förlängda arm.

Strategin går ut på att göra de företag som erbjuder infrastrukturen ansvariga för vad användarna gör. Om YouTube, Blogger, WordPress.com etc (eller för den delen bredbandsleverantörer, som i Renforsutredningen) skulle tvingas att proaktivt kontrollera upphovsrätten för allt material som vi gör tillgängligt skulle de vara tvungna att investera i jurister, tekniska filter och i slutändan alltid mänskliga moderatorer för försöka stoppa upphovsrättsintrång innan de äger rum — på vår bekostnad.

Om man leker med tanken att det skulle kunna fungera, skulle kostnaden för att uttrycka sig skjuta i taket. “That’s not good for art, period.”

Dessutom skulle det lägga i backen på den långa svansen:

“But even worse for artists: when the cost of distributing art goes up, the number of companies involved in it goes down. We all know what that looks like: the record industry, cable TV, the studio system. All systems where there’s a buyer’s market for art, where the big companies have artists over a barrel.

Och det är väl just den situationen – och den auktoriteten – som Horace vill bevara. För att upphovsrättsindustrin ska kunna bevara sina gamla affärsmodeller skulle vi inte bara behöva montera ned demokratiska fundamenta, som Rick Falkvinge (pp) skriver i ett svar till Horace och hans kidnappare. Vi skulle behöva montera ned internet:

“Frankly, the only way to police the net for infringement is to throttle it. And that’s exactly what the proactive policing that many artists are calling for would do. […]

Not only is this the height of arrogance — “Shut up about your life and everything important to you so that I can Make Art!” — it’s also major bad news for artists. […]

So yes, let’s stand up for artist’s rights — starting with the right to speak freely, without being filtered by a lawyer, and with the right to walk out of the traditional publishing channels and into a better deal in the new world.”

Då snackar vi upphovsrätt på riktigt.

One reply on “Den långa svansen och den långa armen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *