Categories
Statsveteri

Film och internationell politik

Man skulle kunna parafrasera Rule 34 slikt: If it exists, there’s a journal article about it. För några år sedan kastade jag ut en fråga om vilka filmer som skulle kunna illustrera en introduktionskurs i internationell politik. I senaste numret av JPSE presenterar Brandon Valeriano ett sådant upplägg för att åskådliggöra både världspolitiska händelser och teorier om krig, fred och internationell interaktion genom film.1

Artikeln inkluderar förslag på filmer och vilka poänger i internationell politik de kan illustrera. Några är självklara — Dr. Strangelove och Fog of War, exempelvis — och andra uppenbara vid eftertanke, som Lord of the Flies (“as a metaphor for the international system”) och Lord of the Rings (“can be used to explore diversity, gender, and self-interest in the international context”). Användbart och läsvärt!

Relaterat: Davide Panagia skriver om “Why film matters to political theory“, Contemporary Political Theory 12, 2-25 (February 2013), som vi tipsar om osynad bakom betalmuren.

  1. Brandon Valeriano: “Teaching Introduction to International Politics with Film“, Journal of Political Science Education, 9:1, 2013. []

1 reply on “Film och internationell politik”

Leave a Reply

Your email address will not be published.