Categories
Göteborg Politik

Göteborgs starka män

Strax före jul snuvade Jan Hallberg (m) sin kommunalrådskollega Göran Johansson (s) på posten som ordförande i Göteborgsregionens kommunalförbund. “Sensationellt”, skrev GP. Och GT skrev om “s-kuppen mot Göran Johansson”, eftersom någon socialdemokrat måste ha lagt sin röst på Hallberg istället. Som om det gjorde någon skillnad.

Göran Johansson sitter på 21 uppdrag, Jan Hallberg på 18, enligt Göteborgs kommuns förtroendemannadatabas. Förutom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har Jan punktmarkerat Göran i:

 • Fyra kommunala bolagsstyrelser:
  • Business Region Göteborg AB
  • Cityflygplatsen i Göteborg AB
  • Älvstranden utveckling AB
  • Förvaltnings-AB Framtiden.
 • Två stiftelser:
  • Huvudmannarådet för stiftelsen Svenska mässan
  • Göteborgsoperans byggnadsfond.
 • Två kommunförbund:
  • Svenska kommunförbundet
  • Förbundsfullmäktige i Göteborgsregionens kommunalförbund

Kolla också på Kalles sociogram över makten i Göteborgs kommunala bolag. Här sitter två spindlar i nätet: Göran Johansson och Jan Hallberg.

Så vad händer då om väljarna röstar på Jan istället för Göran? Inte mycket, för de har båda fingrarna i samma syltburkar. Politiska uppdrag, bolagsposter, stiftelser i en skön soppa där det i slutändan blir svårt att hålla reda på vilka pengar som tillhör vem.

Ostindiefararen är ett resultat av den soppan, där politiker från båda blocken i djup enighet bränt miljontals kronor — från kommunala bolag, från kommunala stiftelser och direkt från kommunala skattebetalare. Nu vill de pumpa in ännu mer skattepengar för att skicka skutan tillbaka till Shanghai en gång till. Låt hoppas att den innan dess möter samma öde som sin föregångare.

I vintras snackades det om att Göteborg skulle försöka arrangera VM i friidrott år 2011: Där slöt förstås oppositionens Hallberg upp bakom vänstermajoritetens vision om att ordna ännu ett storslaget jippo. Ja, oppositionen ville till och med gå längre än majoriteten och punga ut 30–50 miljoner av skattebetalarnas pengar, utöver de 200 miljoner skattekronor de förväntade sig att regeringen skulle skjuta till. Inget gnäll om höga skatter här, inte. Och de lokala medierna gjorde vågen för att politikerna visar enighet.

Tack och lov satte regeringen stopp för det jippot, men det lär inte dröja länge förrän de har raggat upp ett nytt evenemang som ska sätta Göteborg på kartan (fotbolls-EM 2016? Inne-EM i friidrott 2011?).

Då lär motsättningarna mellan blocken åter vara som bortblåsta — och med dem väljarnas möjligheter att utkräva ansvar av politikerna.

3 replies on “Göteborgs starka män”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *