Categories
Politik Popkultur

Hejdå Facebook

Apropå nätverkströtthet sätter Scott GilbertsonWired fingret på ett mer principiellt problem med den bristande portabiliteten i sociala nätverkstjänster som Facebook och Myspace: Att de låser in dig i och dina data i ett slutet system, avskild från resten av webben.

“Therein lies the rub. When entering data into Facebook, you’re sending it on a one-way trip. Want to show somebody a video or a picture you posted to your profile? Unless they also have an account, they can’t see it. Your pictures, videos and everything else is stranded in a walled garden, cut off from the rest of the web.

Like locked cell phones and copy-protected music, Facebook is on the wrong side of the open-network debate. Facebook is a sealed bubble. Facebook users are locked into Facebook, just as iTunes locks music fans to Apple’s iPod.”

Om jag ville skulle jag kunna plocka mina bilder från Flickr, händelser från Upcoming, mina musikdata från Last.fm, bokmärken från Del.icio.us och mina boklistor från Librarything och visa här på Mothugg. (Wireds How to wiki har fler tips.)

Problemet, som Gilbertson poängterar, är att en sådan lösning fortfarande saknar den viktigaste byggstenen i social networking: Vännerna. Relationerna. De sociala nätverken.

“It’s entirely possible to replicate most of the features of Facebook without getting sucked into its black hole, but the single most important element is missing.

At this point, “friend” relationships remain unique to the social networks. The web still lacks a generalized way to convey relationships between people’s identities on the internet. The absence of this secret sauce — an underlying framework that connects “friends” and establishes trust relationships between peers — is what gave rise to social networks in the first place. While we’ve largely outgrown the limitations of closed platforms (take e-mail or the web itself), no one has stepped forward with an open solution to managing your friends on the internet at large.”

…vilket alltså är den boll Gilbertson nu vill sätta i rullning. Låt hoppas att hans upprop för en öppen standard för sociala nätverkstjänster hörsammas.

Gilbertsons argument visar också varför Richard Stallman är ute och cyklar när han säger att alla program du inte kör på din egen dator är “inherently evil”. Och allt tvåpunktnoll är inte ondskefullt, vilket Dmytri Kleiner och Brian Wyrick missar i sin tokmarxistiska kritik av Web 2.0-hajpen, liksom sociologer som William Davies, som på ett liknande sätt beklagar att den sociala webben trycker in effektivitetssträvan i våra livsvärldar, typ (via Infontology).

Facebook och Myspace har möjligen kalla, kalla hjärtan, men det finns också öppna alternativ. Istället för att dissa allt som inte körs på egna burken eller drivs av icke-kommersiella P2P-nätverk (som ju knappast finns i verkligheten), kan vi skilja på bättre och sämre sociala nätverkstjänster och webbprogram. Bättre använder öppna standarder och öppna APIs. Sämre låser in dina sociala data i ett slutet universum avskuret från resten av webben. Om inte annat blir det jobbigt den dag Facebook är såå sommaren 2007 och du vill flytta över ditt omsorgsfullt uppbyggda Facebook-nätverk till nästa hajp (någon som minns Friendster? LinkedIn? SixDegrees?).

Och eftersom vi här på Mothugg lever som vi lär (eller åtminstone gör nöden till dygd), passar vi på att deklarera att vi inte kommer att fortsätta att låta oss exploateras genom att mata Facebook med våra data. Bli inte ledsen om jag inte addar dig tillbaka. Vi ses på den riktiga webben.

8 replies on “Hejdå Facebook”

Intressant. Men tror du inte att det kan bli som så att Facebook vinner? Och att hela nätet blir en Facebook? Dvs ett “nytt” internet som tar makten från hemsidor och bloggar fullt ut? Så i framtiden loggar man inte in på webben, utan på Facebook.

hallå där,

missar du inte lite i din kritik av facebook? varför anser du det vara avskiljt från resten av webben? jag har exempelvis en rss-feed från min blogg i facebook, har lagt till kompisar från min adressbok från gmail (ang “bristen på portabilitet”) – på så sätt har jag åtminstone ett embryo till ett kommunikationssystem bestående av min mobil, gmail, wordpress och facebook där allt hänger ihop. och var ligger problemet med att bara ens kompisar på facebook kan se videos osv? vill man att fler ska se det lägger man det på sin blogg, vill man att ens facebook-kompisar ska se det lägger man det i facebook. ungefär som i verkliga livet – vissa saker berättar man för kompisarna man träffar på fiket eller krogen, vissa saker berättar man på jobbet, vissa grejer kommer fram mer “officiellt” genom debattartiklar osv.

facebook fyller ju uppenbarligen en funktion – annars hade inte folk använt det, på samma sätt som sixdegrees växte snabbt eftersom det uppenbarligen fanns ett sug efter en nätverkscommunity på nätet. och jag tycker faktiskt sixdegrees var fantastiskt även om det råkade bli en fluga (kommer inte ihåg exakt varför de konkade – gissar att de inte fick tillräckligt med reklamintäkter)

Hej Thomas, några snabba svar:

1. Det är avskilt från resten av webben på samma sätt som ett intranät är. Allt du matar in i Facebook kan varken jag inte se så länge jag inte är medlem på Facebook och eventuellt dessutom din kompis. Google ser det inte heller (till skillnad från saker du lägger upp på t ex Youtube eller din egen blogg). Kolla på din profilsida, till exempel, utan att vara inloggad: Där finns ingenting.

2. Och just det kan ju vara en poäng just när man vill vara privat, som du skriver. Inget fel i det, men man ska ju vara medveten om att man låser in sig och sina data i ett gated community.

3. Samtidigt spekulerar t ex Jason Kottke — per analogi till AOL — i att det är just avskildheten som kommer att bli Facebooks fall:

“Faced with competition from this open web, AOL lost…running a closed service with custom content and interfaces was no match for the wild frontier of the web.”

4. Om jag skulle sätta mina pengar tror jag att hajpen har lagt sig om någon månad och att Facebook strax därefter går samma öde till mötes som Linkedin, Friendster, Sixdegrees, AOL och — min favorit i sammanhanget — Eworld en gång i tiden. Som det gamla djungelordspråket lyder: Don’t bet against the internet.

Facebook p? r?tt v?g

Facebook sprider sig som en l?peld. Alla ?r d?r och alla jagar tag p? sina gamla kompisar. Det ?n bra. Mer anv?ndarmaterial b?rjar publiceras inom systemet. Det ?r bilder, filmer och anteckningar. Det kramas och gullas n?got alldeles f?rf?rligt. Faceb…

Vilken klassiker…”hajpen har lagt sig om någon månad”…du har verkligen ingen som helst koll. Tror du att facebook uppstod igår? Vet du ens vad den ursprungliga tanken med Facebook var? Kan du ens tänka dig att det finns väldigt många poänger med att inte “allt” syns för pöbeln på resten av internet?

Du blir nästan lite patetisk i ditt bakåtsträvande :-)

@Fredrik: Tack för att du tog dig besväret att kommentera, men du hade gärna fått läsa inlägget också. Ibland blir det så himlans fel. Hoppas du inte ger upp för det — bättre tur nästa gång!

Hej problemet med Facebook är stort och framförallt integritetsbrytande.
-Vad gör facebok när jag skriver ett mail? kollar dem detta som gmail och var står det om de inte gör det. Jag har för tusan lämnat ut mitt mailkonto på en hemsida.
-Vad har mina kompisar med att jag är med i facebook? inte ett dyft men skall de behöva få en massa mail.
H Z

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *