Categories
Dawit och Eritrea mänskliga rättigheter

Eritrea arresterar desertörers föräldrar

I Eritrea tar regeringen nu till kollektiv bestraffning för att få stopp på deserteringarna från armén. Mer än 500 anhöriga till värnpliktsvägrare har arresterats, rapporterar Amnesty International.

Massarresteringarna började den 6 december i Eritreas huvudstad Asmara. Myndigheterna har låtit gripa mer än 500 släktingar, mestadels föräldrar, till unga män och kvinnor som antingen deserterat eller hållit sig undan militärtjänstgöring. Ingen av de arresterade har åtalats eller förts till domstolen inom 48 timmar, vilket Eritreas författning kräver.

Myndigheterna har däremot ställt de anhållna inför ett ultimatum: Antingen förmår de sina deserterade släktingar att inställa sig för militärtjänstgöring eller så måste de betala 50 000 nakfa i böter. I annat fall tvingas de i sina barns ställe göra sex månader militärtjänst.

I Eritrea var värnplikten ursprungligen 18 månader för både män och kvinnor, men den har förlängts på obestämd tid. Många soldater har därför aldrig demobiliserats sedan kriget mot Etiopien 1998–2000 och drygt tio procent av befolkningen hålls mobiliserad i armén. Tusentals soldater har deserterat och flytt landet. Några av deras berättelser om övergreppen i armén kan läsas i en rapport (tyska/engelska) från Connection, en tysk NGO som arbetar för rätten till vapenvägran.

Kollektiv bestraffning bryter inte bara mot den internationellt erkända principen om individuellt straffansvar, konstaterar Amnesty, utan också mot rättigheter fastslagna i både ICCPR och ACHPR – människorättskonventioner som Eritrea har skrivit under.

Sippenhaft kallades sådan här kollektiv bestraffning av familjemedlemmar i de tyska diktaturerna. Den praktiserades också under kulturrevolutionen i Kina, där Eritreas president Isaias Afeworki fick sin politiska och militära träning 1968-69.

Sin vana trogen varken förnekar eller bekräftar informationsminister Ali Abdu uppgifterna om arresteringarna:

“We will not spend our time running after daily accusations from that institution which doesn’t do any work except making such kinds of statements every day […] They don’t have any right to intervene in our internal affairs.”

2 replies on “Eritrea arresterar desertörers föräldrar”

Jag förstår inte. Varför arresterar dom igentligen? eller är jag bara dum i huvudet som inte ser i texten. Skulle någon kunna svara.

[…] många fängelser, slår ned det civila samhället och använder svälten som vapen för att hålla befolkningen i schack, men också om hur oppositionen organiserar sig och hur en gräsrotskampanj pressat på för att […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *