Ja, du har redan betalat

Antipiratmaffian tycks ju haft som strategi att sätta dit folk som fildelat svenska filmer. Nog tycker folk mer synd om stackars svenska filmskapare än om Hollywood-industrin? Well, kanske inte: Vi behöver ju inte hålla Hollywood under armarna.

SvD har undersökt hur mycket svenska filmer subventioneras via förhandsstöd (via Dennis):

När den svenska filmen Doxa hade biopremiär förra året fick besökarna betala 85 kronor per biljett. Men i själva verket hade filmen Sveriges dyraste biljettpris. Räknar man in de pengar Doxa fick i förhandsstöd från staten kostade varje biljett hela 3 451 kronor.

Och då har Svenskan ändå bara räknat förhandsstödet från staten. Lägg till pengar från EU, kommuner, landsting, Ams och så vidare och biljettpriset blir betydligt högre, som vi skrivit om tidigare.

Kom ihåg det nästa gång någon säger att fildelning hotar svensk film och gör att filmfolket inte kan leva på sitt skapande. De lever inte på sitt skapande, utan på oss hederliga jobbare, på frukterna av vårt arbete (sa den statsanställde forskarstudenten med glimt i ögat).

Och om jag vore till exempel Daniel Fridell, regissör till megafloppen Blodsbröder, som 337 stackare betalade för att se innan filmen plockades ned, skulle jag nog vara glad om någon brydde sig om att fildela den. Eller kanske inte, förresten.

RSS 2 kommentarer till ”Ja, du har redan betalat”

1. zombie 2006-09-21 16:47

Jag kan inte annat säga än WORD!

2. Det där med självreferens | Sänd mina rötter regn 2010-01-25 10:14

[...] kan man ju tänka sig en vinkel, att när man redan betalat så vore det trevligt om alla avhandlingar kunde finnas för nedladdning. Oavsett om de går att [...]

Kommentera

Trackback-URI för detta inlägg.


Obligatoriskt


Obligatoriskt, visas inteOch du är?

Mothugg är Johan Karlsson Schaffer. Jag skriver om politik. Läs mer…

Sök

Sök Mothugg

Nya inlägg

Nya kommentarer

  • sjællæningen: hmm det ubehagelig læsning, syntes...
  • Johan: @Therese: Ja, det är väl inte i första hand för...
  • Therese: Helt allvarligt . Visst jag förstår och tycker...
  • Magnus: 3 inspirerande filmer. Ser fram mot premiären av...
  • JLR: Habermas var berömd och uppskattad för flera...

Populära inlägg

Kategorier

Knuffslem

RSS Nytt på NPPR.se

Vid den här tiden